Planter i hagen

Oversikt over egne planter. Foreløpig er jeg helt starten på dokumenteringsfasen av det som spirer og gror allerede. En utfordrende nok oppgave så langt...

TRÆR
Dvergsyrin (Syringa meyeri "Palibin) H5
Blomstrer mai/juni, litt senere enn den vanlige, mørk lille syrinen. Jeg har en oppstammet dvergsyrin i bedet ved siden av garasjen og en dvergsyrinbusk/-tre ved nedgangen til terrassen.

Japansk kirsebærtre H5-9
Blomstrer i mai. Jeg har tre stk på ca 1,5 meter ved siden av øverste terrasse.

Japansk blodlønn (Acer palmatum ‘Atropurpureum’) opptil H4 dersom den står lunt
Mørk burgunder på våren, lysere rødfarge utover mot høsten. Står i det store bedet ved inngangen.

Skjellgran/Apeskrekk (Araucaria araucana) H3
Arten kan bli 40 meter høy og ha en diameter på inntil 2 meter. Bladene er tykke, skjellaktige og stive. Frøkonglene er store, mellomgrønne eller grønnbrune, og stikkende og gjerne kulerunde. De har om lag 200 frø. Hann-konglene er brune og hardt skjellaktige som «tradisjonelle» kongler. De har hann- og hunnkongler på separate trær. Lunt, hummusrikt, godt drenert jord. Står i bedet foran huset. Ja vi har tatt høyde for at det kan bli stort ;)

Kjeglegran (Picea glauca 'conica') H4-5
Tett kjegleform. Meget sentvoksende. Lysgrønne skudd om våren, senere mørkgrønne nåler. Vanlig næringsrik hagejord. Lun vokseplass, sol/halvskygge.

BUSKER
Hosta
Flotte blader hele året, må sjekke blomstringstidspunkt selv om det er bladene som er stasen på denne planten. Står i blomsterkassen på mini-terrassen. Særdeles hardfør. H9(?)

Pieris "Forest Flame" H2-H3
Hvite blomster tidlig på våren. Dekorative ildrøde nye skudd. Vintergrønne rødbrune blader. Kompakt og tett busk. Noe fuktig, næringsrik, kalkfattig jord. Halvskygge. Høyde 0,5 -1m. Langs huset ved stien.

Roseklokkebusk 'Minuet' (Weigela florida 'Minuet') H6
Buskslekt i kaprifolfamilien. 50-70cm  busk med buede grener, motsatte, brede blad og 3 cm store, røde, klokkeformede blomster, som sitter 3–4 sammen i bladhjørnene. Blomstrer i juni–juli. Stammer fra Kina og kan dyrkes som prydbusk i kyst- og fjordstrøk i Sør-Norge.

Rhododendron
Ganske så mange busker med varierte farger. Syrinfarget, knall rosa, dyp rød og gul - alle med store blomster. 
  • Rhododendron hybrid (Nova Zembla) H4-5
    Røde blomster i store klaser i mai. Opprett og tett vekst, friskt vintergrønt bladverk. Ved planting brukes humusrik kompostjord. Gjødsles både vår og høst. (Dobbelsjekkes!)

Einer Blue Carpet (Juniperus squamata) H5
Står i bedet ved garasjen. Flat og brei vekstform. Baret er vakkert med blått sølvskiftende farge. Trives best på godt drenerte og humusrike vokseplasser i sol/halvskygge. Høyde 30-50cm.

Beinved (Euonymus f. blondy) H3
Kompakt, vintergrønn busk. Vokser langsomt. Bladene er glinsende og læraktige. Gult i midten, med mørkegrønn rand. Den gule midten blir ofte rødaktig om høsten. Passer godt i urner. Tåler beskjæring godt. Kan vokse i tørr skrinn jord. Høyde 1m.

Alperose rød (Scarlet wonder) H5-6
Sterkt røde blomster i mellomstøre klaser. Liker bests humusrik jevnt fuktig gjord som er godt drenert. 50 cm høy.

STAUDER
Rosa vårfloks (Phlox subulata) H7
Riktblomstrende, tuedannende floks med mørkerosa som er eviggrønn. Om sommeren får denne planten massevis av blomster som tiltrekker sommerfugler. Vårfloks er en lettstelt staude som ikke krever så mye. Trives best i veldrenert jordsmonn. Står på begge sider av trappene i inngangspartiet.

Silkepion (Paeonia lactiflora) H7
Kraftige pioner, 70-100 cm. Store karminrøde og fyllte blomster i juni - juli. Blir lysere i fargen ettersom blomstringen skrider fram. Trives best i sol - halvskygge i rabatter eller som solitær. Bør stå i ro, liker ikke å bli flyttet. Jeg har dem i en stor potte ved utepeisen. 

Blodstorkenebb (Geranium Sanguineum)

Flerårig plante i storkenebbfamilien. Den kan bli 15-60 cm høy, med mellomstore, intenst rosarøde blomster og sterkt flikete blader. Vokser villig på en hylle to meter opp i steinveggen på terrassen.

BLOMSTER
Oransje valmuer/papaver (Meconopsis cambrica)
Blomsten har to begerblad som faller av tidlig, og fire gule, oransje, hvite eller røde kronblad. Knoppene henger, men reiser seg opp når blomsten åpner seg. Arret er stråleformet og kapselen åpner seg med små hull. 100 arter. Vokser som ugress i gamlehuset, og skal definitivt tas med frø av til nyehagen. Kan såes hele året, evt: knip med deg en frøkapsel på din vei. Frys den ned i en liten papirpose og plant den til våren.

Jonsokkoll (Ajuga pyramidalis)
Plendekoren i gamlehuset...

Senetti (Senecio cruentus)
Blå og lilla sommerblomster. Senetti er en relativt hardfør sommerblomst som trives best i sol, men kan også med fordel plantes på skyggefulle steder i hagen. Planten skal holdes jevnt fuktig, og gjødsles regelmessig for å få god og jevn blomstring. Står i krukker i trappa. 

Betulia (Betulia hybrid)
Finnes i fargene rødt, hvitt og rosa. Jeg har rød. Tåler godt regn. Står i mellomtrappa nederste terrasse.

Margeritter (Argyranthemum frutecens)
Hvite blomster med gul midte. Plantene kan bli ca 40-50 cm høye og blomstrer gjennom hele sommeren. Den trives best med mye sol og lys. Knip vekk gamle blomster, så blomstrer planten enda rikere. Velegnet i bed og krukker. Står i mellomtrappa nederste terrasse.

FRUKT OG BÆR
Korona jordbær
Middels robust sort som gir store, litt avlange, søte jordbær med god smak. En av de søteste sortene. Egnet til frysing. Trives i sol-halvskygge i veldrenert, humusrik jord. Jordbær kan dyrkes direkte i jorden, potte eller blomsterkasse. Den beste smaken får de i full sol, men de tåler halvskygge også. Vannes så jorden er konstant fuktig, men ikke våt. Gi ikke mer næring når plantene begynner å blomstre. Dekk gjerne jorden med marktøy, bark, halm eller gress for å beholde fukten, holde ugress borte og holde bærene rene. Bytt ut plantene regelmessig hvert 4.–5. år.

Rips (Ribes rubrum 'Rød hollandsk') H5
Gir store bær i lange klaser. Smaken er god og syrlig. Fin saftfarge. Modner sist i juli, og gir svært stor avling. Best smak på bærene får en om busken får en solrik vokseplass. Nøysom. Ca høyde 1,5m. Opprett vekst.

Blåbær (Vaccinium corymbosum)
Hageblåbær blomstrer i juni og det bør alltid plantes minimum to ulike sorter som kan pollinere hverandre. Blomstene blir til store og velsmakende bær i aug/sept. Det er stor forskjell på bærstørrelsen alt etter hvilken sort som plantes. Trives i sur jord, så plant gjerne i Hageland Rhododendronjord. Blir ca 1 meter høy.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar