tirsdag 8. oktober 2019

Coleus - Praktspragle

 

Stell av praktspragle

Praktspragle krever litt stell, spesielt når det skal tas stiklinger og plantes nytt, men det er på et rimelig enkelt nivå. Det betyr at det definitivt er en plante du kan dyrke frem sammen med barna, eller bare for din egen skyld med tanke på de forbløffende bladene som vokser frem.

 • Plassering
  Praktspragle trives aller best når den får stå luftig og lyst, men helst ikke i for sterk sol. For å få til de virkelig intense fargene er det viktig å plassere praktspraglen på et så lyst sted som mulig. Jo mer sol den får, desto flottere blir fargene. Den vil da skape en fantastisk fargeprakt i hjemmet, eller i hagen hvis du velger å plante den ut om sommeren. Den liker imidlertid ikke å stå i direkte sol for lenge, ettersom bladene kan bli svidd. 
   
 • Jord
  Du kan med fordel bruke blomsterjord når du planter praktspragle, og hvis du samtidig gir den vanlig potteplantenæring når du vanner fra vår til høst, vil du få en frisk og vakker potteplante.
   
 • Vanning
  Vann ofte, men ikke for mye, ettersom jorden skal være lett fuktig og verken for våt eller tørr.

 • Omplanting
  Praktspragle kan vokse kraftig i den innledende perioden, så det kan være at den må pottes om eller plantes ut for at den skal fortsette å trives. Husk også å holde utkikk etter blomstene, ettersom de må knipes av med én gang de kommer for at bladene skal beholde fargen.

Topping av praktspragle

På sensommeren kan du klippe av toppene og sette dem i såjord. Deretter lar du dem overvintre på et lyst og svalt sted. Det er mulig å dyrke praktspragle som flerårig, men de blir finest når de dyrkes frem fra for eksempel stiklinger eller vinteroppbevarte knopper.

Lettstelt og vakker

Denne lettstelte og populære planten, som vokser naturlig fra Sørøst-Asia og Oceania til Hawaii, er en stor favoritt i mange hjem. Det er en perfekt plante å starte med når man vil dyrke frem sine egne planter, ettersom man med små midler kan få svært gode resultater i løpet av kort tid. Denne planten er en svært populær potteplante for mange, ettersom den vokser raskt og er veldig lett å ta hånd om.

palettblad

 • Nyttige fakta

 • Blomster skal knipes av med én gang, hvis ikke mister bladene farge
 • Knip av over det øverste bladparet for å sikre god vekst
 • Dyrkes for bladenes skyld, som finnes i mange ulike farger og mønstre
 • Kan plasseres både innendørs og utendørs i sommersesongen
 • Får blålilla blomster
 • Kalles Solenostemon eller Coleus på fagspråket

 

MESTERGRØNN

Liker du fargesterke planter som gjør litt ut av seg? Da er praktspragle, eller Coleus som den óg heter, et godt valg. Med sine fantastiske bladtegninger i ulike farger er det ikke rart at mange trykker praktspragle til sitt bryst.

Praktspragle finnes i et nesten uendelig antall varianter med sprikete og nesten glatte blader, og et fargespekter som inkluderer det meste fra selvlysende gulgrønn, forfriskende rosa, mørke farger i grønn, sort og lilla, for ikke å snakke om de gyldenbrune.

Praktspragle er en plante man ikke trenger omfattende plantekunnskaper for å holde fin. Den trives både inne og ute, men vent med å sette den ut til sommervarmen har kommet. Plant gjerne praktspragle i sommerkrukkene sammen med sommerblomstene så får du et bugnende blomsterflor sommeren gjennom.

Mesterens utvalgte denne måneden er praktspragle.

Stelletips praktspragle

Praktspragle har en kraftig og frodig vekst og trenger derfor både god plass til røttene, mye vann og næring gjennom sommeren. Så plant den gjerne i en stor potte slik at røttene får god plass til å vokse gjennom sommeren.

 • Lys: Har du den inne liker den som de fleste andre grønnplanter mye lys, men ikke direkte sollys. Ute bør den plasseres lyst og lunt, men også her bør den unngå direkte sollys.
 • Vanning: Praktspragle liker mye vann, så her kan du gjerne vanne rausere enn med endel andre grønnplanter. Den liker best å få vann ned i underskålen – så bestemmer den selv hvor mye den vil drikke.
 • Gjødsel: Gjødsles jevnlig gjennom sommersesongen.
 • Temperatur: Den trives i god sommertemperatur. Du bør ikke plante den ute før temperaturen er ca 10 grader. Ved 3-4 grader og vind vil plantene kollapse. Planter som har stått ute hele sommeren vil tåle temperaturer ned mot null, og de står fint fram til frosten kommer.
 • Praktspragle liker, som de fleste andre planter å bli ompottet årlig eller annethvert år slik at den får ny frisk jord med mer næring. Bruk blomsterjord iblandet leca eller småstein for god drenering av overflødig vann.

Felles for mange av variantene er at de holder seg penere om du fjerner blomsterknoppene. Blomstene tar ofte veldig mye av næringen til planten, så knip gjerne av blomstene med fingrene.

Pin itPraktspragle finnes i utrolige mange ulike varianter.

Vokser seg stor og frodig

Praktspragle er en praktfull plante som vokser villig, som lett kan fornyes og tåler å klippes ned. Får den vokse fritt kan den ofte bli en meter høy. Sortene vi lager i dag, er langt mer solide enn de bestemor hadde. Du kan fint sette den ut om sommeren i en potte på terrassen, og den kan stå ute helt til tidlig høst. Man skal likevel passe godt på, den er ingen vårplante og må få tilbringe våren inne i vinduskarmen frem til døgntemperaturen passerer ti grader.

Pin itPraktspragle har fargerike blader og snodige former.

Ta stiklinger

Praktspragle er enkel å ta stiklinger av – bare klipp av en stilk eller to og sett de i vann til de får røtter – så kan du plante de i jord. Som hos en del andre planter, vil det at du klipper den ned faktisk føre til mer vekst – planten vil óg buske seg og bli kraftigere, mer robust og enda finere.

Praktspragle er enkel å ta stiklinger av.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar