tirsdag 8. oktober 2019

Pelargonium

 

Bilde: mitt / Info under: Plantasjen

Pelargonia tilhører en art med en stor variasjon av potteplanter, urter, halvbusker og busker, som alle har forskjellige vekstformer og utseende. Til sammen omfatter arten flere enn 250 ulike sorter, hvorav de fleste forekommer i Sør-Afrika. Latinsk: Pelargonium
Familie: Storkenebbfamilien (Geraniaceae)


 

Tips og råd om dyrking av pelargonia

For de som vil dyrke pelargoniaer hjemme, er det en takknemlig plante å dyrke fra frøsådd til plante. For at pelargoniaen skal starte med blomstring i juni, må du sette frøene tidlig på året, senest i slutten av februar. Denne planten krever nemlig omtrent 15 uker for å vokse opp fra frø til å kunne plantes ut, og det er bare en del hybrider og ville arter som kan dyrkes opp ved hjelp av frøsådd.

Slik gjør du:

 • Begynn med å legge frøene i bløtt et par dager før det er tid for å sette dem i jorden. På denne måten får du frøene til å gro litt raskere.
 • Bruk en passende såjord eller torvbriketter som du plasserer i et mindre drivhus. For raskere spiring behøver du en undervarme på 20–22 °C.
 • Når frøene har grodd skal du omplassere dem til et lyst sted med mindre varme. Da foretrekker pelargoniaen heller en kjølig romtemperatur. På denne tiden av året kommer du til å måtte bruke en form for ekstra plantebelysning for å påse at plantene får det lyset de trenger. 
 • Plasser belysningen på en høyde på ca. 10–15 cm og la den være tent ca. 16–18 timer i døgnet.
 • Etter omtrent tre uker bør plantene har vokst tilstrekkelig til at de kan omplantes til større potter og en mer kraftig gjødslet jord. Når plantene er ca. 10–15 cm høye kan du med fordel toppe dem rett over et blad for å gi forutsetninger for en mer buskete plante. Etter noen uker kan du også toppe sideskuddene til, til en lengde på ca. 5–7 cm.
Pelargoniene dine må stå på et veldrenert, varmt, vindbeskyttet og solrikt sted for å trives og blomstre. Du kan med fordel sette ut pelargoniene dine om sommeren. Pelargonier liker ikke å stå bløtt, så kjenn på jorden og vent til den er nesten helt tørr før du vanner.

 

Formere pelargoniene med stiklinger

Hvis du har morplanter som har overlevd vinteren, kan du formere dem ved bruk av stiklinger. Du klipper ned plantene dine til en høyde på ca. 10 cm og tar toppstiklinger på ca. 6–7 cm fra det du akkurat har klipt bort. Spar 2–3 blader øverst per skudd, og ta bort de resterende bladene samt eventuelle knopper. Disse setter du ned i små potter som du fyller med en luftig, fuktig og sandblandet jord. Plasser dem i minidrivhus og påse at stiklingene har god luftsirkulasjon. En annen metode er at du først roter stiklingen i et glass med vann, så det vokser ut ordentlige røtter før du setter den i jorden.

 

Pelargonier – stell

Pelargoniaen anses for å være en lettstelt plante som ikke krever mye mer enn gjødsel og vann for å blomstre og trives godt. Den trives derimot ikke i for våte omgivelser, så du kan med fordel la pelargoniene tørke ut godt før du vanner dem. Det er kun i perioden midt på sommeren du muligens må vanne dem litt oftere. For å holde planten fris og sunn kan du også gjøre det til en vane å fjerne visne blomster og blader når du ser dem.

Bruksområder

Denne fantastiske planten kan du mer eller mindre plante og plassere hvor du vil. Den fungerer utmerket til å ha som potteplante både inne og ute, samtidig som du godt kan plante den i blomsterkasser, ampler, krukker, plantekasser eller direkte i blomsterbedet. Du kan også bruke pelargonier som snittblomster, selv om de kanskje ikke er helt ultimate i buketter. De vakre blomstene er ideelle til å dekorere sommerkaken med, eller bakverket før middagsselskapet.

 

 

Oppbevaring om vinteren og overvintring av pelargonier

For pelargoniene er vinteren en hviletid, og da trives de best hvis de plasseres lyst og kjølig, i ca. 10–15 °C. Ta inn uteplantene før frosten starter for å unngå skader på plantene. De skal kun vannes sparsomt i løpet av vinteren. Når det nærmer seg februar–mars, kan du begynne å vekke pelargoniene til liv igjen. Sett fram plantene i lyset på et sted med romtemperatur, og begynn å vanne litt oftere. Du bør også passe på å klippe ned pelargoniene til ca. 10 cm høyde. Vent noen uker til du planter dem om. Velg en passe stor potte i begynnelsen, men ikke altfor stor.

 

 

Pelargonia – en populær plante med mange arter

Pelargoniaen med sine mange varianter og vekstmåter er en populær plante i mange hjem. Den er ikke populær bare fordi den er lettstelt, men også fordi den liver opp omgivelsene med sine vakre og fargerike blomster som står hele sommeren. Med sine sterkt duftende blader og uregelmessige blomster er pelargoniaen som et eget kunstverk, og det er lett å forstå at denne planten har blitt en populær variant å dyrke frem utallige hybridvarianter på.
I tillegg til Sør-Afrika så finnes planten også i det østre Middelhavsområdet, på Den arabiske halvøy, India, Australia og på New Zealand. Navnet pelargon kommer fra det greske ordet pelargos , som betyr stork. Det er på grunn av frøhodenes nebblignende spiss at den blir sammenlignet med akkurat fuglenebb. Selv familienavnet geraniaceae kom til under lignende forhold, fra det greske ordet geranossom i sin tur betyr trane.

 

Interessante korte fakta om pelargonia

 • Fikk sitt oppsving i Norge på slutten av 1700-tallet.
 • En velkjent og populær plante som finnes i mange hjem.
 • Mange arter og hybrider dyrkes som pynteplanter.
 • Har vært dyrket som potteplante i over 200 år.
 • En lettstelt plante som ikke krever så altfor grønne fingre.
 • Bruker 15 uker på å gro fra frø til utplantingsbar plante. .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar