mandag 23. april 2018

Blomkarse i kjøkkenhagen

Jeg har lyst å gjøre det litt trivelig i den lille kjøkkenhagen jeg lager meg og har lurt på hva jeg kan la dekorere området rundt en stor stein og terrassetrappen like ved pallekarmene mine. Det må være noe enkelt, fargerikt og dekkende. Valget falt på Blomkarse. Bloggen Min Oase gav meg disse nyttige tipsene, så til og meg jeg burde jo klare dette!(?)Blomkarse – Tropaeolum majus
Ikke bare kan du spise blomst, blad og frø på blomkarse, men de kommer i en rekke farger fra kremhvit til nesten sort. En virkelig flott plante. Det finnes de som blir som lave tuer og de som slynger seg bortover eller nedover. Velg den typen og fargen som passer deg best.

Slik gjør du:
Fjern ugresset før du planter og løsne jorden lett med en liten greip. Frøene er store, så et til to frø i hvert plante hull når faren for frost er over. De skal ca 1 cm dypt med en avstand på 15 cm. Vann godt. Etter ca to uker vil du se to runde blader på en kraftig stilk. Vil du tyvstarte litt kan du så noen frø i potter i begynnelsen av mai for så å plante de ut i slutten av mai. Blomkarse trives med lite gjødsel, så den trenger ikke særlig stell i løpet av sommeren.

BoGrønt Strand Hagesenter på Jørpeland er blitt min nye bestevenn og der fant jeg en BigPack med slyngblomkarse.Her har jeg lagt frøene i lunkent vann over natt til imorgen før såing så spirer de bedre, sies det. Vel plassert mellom retrotekanna mi Safran fra Figgjo Flint og miniplanter fra Plantasjen og i sola (som kunne ha vært utenfor, men istedenfor bare regn..) så håper jeg de får en fin start. Imorgen går de i jorda, til tross for at plantepakken sier direktesådd fra mai av. En uke tidlig, det får holde. Plantestedet er sørvest-vendt og veldig lunt, så jeg krysser fingrene.

.

2 kommentarer:

  1. Blomkarse er så fine blomster! Fint at du minnet meg på de. De har jeg ikke hatt på mange år.

    SvarSlett
    Svar
    1. De er så villige at til og med jeg burde kunne fikse dem ;-) Meldt strålende vær imorgen, så da blir det full dag ute!

      Slett